119EDIUSEDIUS GyIKX

33. EDIUS X rendszerkövetelmények / Processzor és hardvertippek

33. EDIUS 9/X/11 rendszerkövetelmények / Processzor és hardvertippek

Kérdés:
Milyen hardverre van szükség, valósidejű utómunkához az EDIUS-szal? Mik a minimális rendszerkövetelmények?.
Válasz:
Mivel számos összetevő múlik (forrásanyag tömörítése, felbontása, képkockasebessége, projekt felbontása, képkockasebessége, színmélysége, a projekten belül a rétegek száma, stb), hogy milyen teljesítményű hardverre van szükség a valósidejű munkához, így nagyon nehéz pontos tanácsot adni. A legfontosabb, hogy a felhasználó tudja, hogy ő általában milyen nyersanyaggal fog dolgozni, milyen projektben és ehhez kell belőni a konfigurációt.
Az EDIUS X (és a korábbi változatok is) használják az Intel Quick Sync technológiát, a H264, H265 tömörítésű anyagok kicsomagolásához/lejátszáshoz. Pl. a DJI, vagy a GoPro kamerái ún single slice módszerre dolgoznak, ezeknek a fájloknak a szerkesztése gördülékenyen Intel CPU-val oldható meg. Grafikus maggal szerelt Intel CPU-ra van szükség (jelzés nélküli, vagy K sorozatú. A KF, vagy F jelzésű CPU-k nem tartalmaznak grafikus magot). Az EDIUS 11-ben már elérhető az nVidia grafikus kártyák támogatása nem csak exportlás, hanem importálás és feldolgozás terén is. Így EDIUS 11 használata esetén már nyugodtan lehet AMD, vagy grafikus mag nélküli CPU-t is választani. AMD, vagy grafikus mag nélküli proci használatakor érdemes a nyersanyagot pl. Grass Valley HQX formátumba átkódolni.
Ha kevésbé tömörített formátumok esetén, pl. Apple ProRes, MPG2, DNxHD, érdemes minél több magos CPU-t választani, akár az AMD-től, vagy az Inteltől. A jól ismert kameragyártók H264/H265 fájljait használva, nem lesz gond az egyszeletű (single slice) videofolyammal, mert ők több szelettel (multi sclice) írják és az EDIUS az összes CPU magot tudja használni a dekódoláshoz. Minimum 8 GB RAM-ra van szükség. Érdemes úgy számolni, hogy minimum a processzorban lévő logikai magok számával megegyező mennyiségű GB memória kerüljön a gépbe. Pl. i9-9900 8 mag, 16 szál, vagyis 16 logikai mag, tehát 16 GB memória.
Célszerű külön választani a háttértárakat. Külön a rendszer számára, és külön a vágásra. Manapság (2022) már nem vészes akár több db M.2 PCIe-s SSD-t beüzemelni videós háttértárként. Lassabb meghajtók esetén az is gyorsíthat a munkán, ha nem a nyersanyagokat tartalmazó meghajtóra végezzük az exportlást.
Konkrét konfigurációról EBBEN a bejegyzésben olvashat.

Minimális rendszerkövetelmény:

  • CPU: AVX2 támogatással* rendelkező processzor, mint Intel 4th Generációs, vagy újabb (kivéve i7-4820K, i7-4930K, i7-4960X), illetve ezzel egyenértékű AMD CPU
  • Memória: 8 GB RAM vagy több | 4K-s projekt esetén 16 GB vagy több
  • Háttértár: 6 GB a szoftver telepítéséhez, gyors háttértár a vágáshoz
  • Grafikus kártya: 1 GB VRAM vagy több | 4K-s projekt esetén 2 GB vagy több
  • Hangkártya: WDM támogatású hangkártya
  • Hálózat: Internet kapcsolatra van szükség a Pro változatnál az aktiváláshoz, amelyet havonta egyszer aktív kapcsolattal meg kell újítani. A hálózati adapter nem lehet cserélhető (USB-s) | Offline aktiválásra kizárólag az EDIUS X Workgroup változatnál van lehetőség.
  • OS: Windows 10 64-bit 1903 vagy újabb (A Window 11 újabb :D)

A követelmények előzetes bejelentés nélkül is megváltozhatnak

AVX2 támogatás*:
Link a különböző CPU-gyártók AVX2-bővítmény-támogatásának részleteivel kapcsolatban:
https://en.wikipedia.org/wiki/Advanced_Vector_Extensions#CPUs_with_AVX2

Forrás: EDIUS.NET
Az EDIUS videószerkesztő szoftverrel kapcsolatos további, magyar nyelvű segítségért forduljon a TECO Kft-hez!